Prosta pasta z makreli idealna na kolację. Robię ją 15 minut, a wszystkim smakuje
Makrela to jedna z najtańszych i najpopularniejszych ryb w naszych sklepach. Można ją kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Dlatego warto nie przechodzić obok niej obojętnie, a skusić się i ją kupić. Doskonale smakuje jedzona sama, ale można też ją dodać do sałatki czy przerobić na pastę. Tę ostatnią uwielbia moja rodzina.
Wartość odżywcza makreli
Makrela jako tłusta ryba morska należy do najzdrowszych ryb. Dostarcza bowiem cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezwykle korzystne dla naszego mózgu i serca. Zawiera też pełnowartościowe, lekkostrawne białko, a także wiele witamin i soli mineralnych. Spośród nich wymienić należy: witaminę D, która wzmacnia układ odpornościowy i kości, a także witaminę B12 potrzebną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz działającą krwiotwórczo. W jej składzie jest też dużo witaminy A, wapnia, magnezu, potasu i fosforu.
Jak zrobić szybką pastę z makreli?
W przygotowaniu pasty z makreli najwięcej czasu zawsze zajmuje oczyszczenie ryby z ości. To bardzo ważne, by zrobić to dokładnie, bo wtedy pastę zajada się z przyjemnością. Gdy już mamy czyste mięso, wystarczy je rozdrobnić widelcem i wymieszać z kilkoma dodatkami.
Przepis: Szybka pasta z makreli
Pasta z wędzonej makreli z dodatkiem twarożku i szczypiorku
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 1 wędzona makrela
- 2-3 łyżki twarożku kanapkowego lub sernikowego
- 1-2 łyżki majonezu
- szczypiorek
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie rybyZ wędzonej makreli usuń skórę i kręgosłup. Następnie kawałki mięsa dokładnie oczyść z mniejszych ości. Oczyszczone mięso umieść w głębokim talerzu i rozdrobnij widelcem.
- Łączenie składnikówDo mięsa z makreli dodaj też twarożek, majonez, musztardę i posiekany szczypiorek. Składniki dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Co jeszcze można dodać do pasty z makreli?
Ja do pasty z makreli dodaję zwykle twarożek i szczypiorek. Jednak to nie wszystkie możliwości. Doskonałymi dodatkami do tej pasty będą też: jajko ugotowane na twardo, posiekana cebulka, natka pietruszki, ogórek kiszony czy czarne oliwki.